Lunis Smil smitter i Viborg: Nu hædres hun med pris

Luni Smil får overrakt tilgængelighedsprisen. Foto: Viborg Kommune

Omsorgsklovn Luni Smil er dette års vinder af Viborg Handicapråds tilgængelighedspris. En rørende anerkendelse, fortæller prisvinderen.

I Viborg Kommune hædrer man hverdagens helte. Derfor uddeler Viborg Handicapråd hvert år en tilgængelighedspris til en person, virksomhed eller forening i Viborg Kommune, der har ydet en særlig indsats for tilgængeligheden i kommunen.

Valget er i år faldet på Luni Smil, der har det borgerlige navn Lene Mortensen. Hun er uddannet omsorgsklovn, og ambassadør for ordblinde og handicappede i Viborg Kommune.

Ikke bare en omsorgsklovn

Luni Smils ambassadørarbejde er blandt grundene til, at hun har modtaget tilgængelighedsprisen. Men også hendes særlige forståelse for at møde børn og voksne i øjenhøjde, sætte gang i legen og evnen til at få andre til at smile har fået pilen til at pege på omsorgsklovnen. Men Luni Smil er mere end bare det.

”Hun er ikke bare en omsorgsklovn. Luni Smil brænder helt ned i sine store klovnesko for at sprede liv og glæde,” siger Ulla Thomsen, formand for Viborg Handicapråd.

Luni Smil fik prisen overrakt mandag formiddag i Hald Ege Miniregnskov, hvor hun blev rørt over den anerkendelse, hun bliver vist med prisen.

”Det er meget overvældende,” fortæller Luni Smil om at modtage prisen. ”Jeg fik meget flotte ord med på vejen. Tænk at blive set så præcist. Det er meget rørende.”

En elsket person i Viborg

For Luni Smil er arbejdet som omsorgsklovn mere end bare et job. Det handler ikke kun om at bringe smil og glæde, men også om at give de handicappede en chance for også at give noget til andre.

”Mange handicappede er vant til kun at modtage hjælp. Men her kommer de i sammenspil med mig til at indgå i en relation, hvor de også skaber glæde hos mig. Vi er bare til stede i nuet.”

Formand Ulla Thomsen fremhæver også Luni Smils evne til at vise, at alle mennesker har værdi. Og det er noget, som de viborgensere, der har haft fornøjelsen af at møde Luni Smil, har nydt godt af.

”Hun et enormt varmt og kærligt menneske, som er med til at vise, at alting ikke behøver være så seriøst altid. Luni Smil bringer smil frem i alvoren. Derfor er hun en elsket person i Viborg.”

Luni Smil møder også anerkendelse for sit arbejde andre steder. I 2018 vandt hun Viborgs børnekulturpris, og hun kan nu tilføje tilgængelighedsprisen til samlingen.