Strejken rammer Viborg – men først når den slutter

Foto: Markus Svante

Regionshospitalet Viborg blev i sidste uge undtaget for udvidelse af strejke, og sygehuset har undsluppet mange af de konsekvenser, man har set på de øvrige af landets hospitaler. Til gengæld hober opgaverne sig op for regionen efter strejkens afslutning.

Efter to måneders konflikt mellem sygeplejersker og regioner er forhandlingerne gået på grund.

I et åbent brev til statsministeren kan formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen fortælle, at parterne ikke har kunnet nå til enighed, da pengekassen er tom.

Konflikten står nu stille, og Dansk Sygeplejeråd mener, at der er brug for hjælp udefra til at nå til enighed.

I forlængelse af brevet til statsministeren har Dansk Sygeplejeråd varslet flere strejker, men i første omgang går Regionshospitalet i Viborg fri.

Strejken kommer ikke direkte til at ramme regionshospitalet i Viborg, men efter konfliktens afslutning vil der være en betydelig pukkel fra regionens andre sygehuse.

Eksempelvis rammer en strejkeudvidelse i morgen anæstesiologiske afdelinger på Herning og Holstebro Sygehus, som begge er nødsaget til at udsætte operationer.

”Vores andre sygehuse i regionen er ramt af strejke, og som region skal vi løfte i samlet flok. Derfor skal al kapaciteten udnyttes efter strejken, og her kan sygehuset i Viborg komme i spil,” siger næstformand fra hospitalsudvalget i Region Midtjylland Ib Bjerregaard.

Mere konkret kan operationer, som har været udsat på andre sygehuse, rykkes til Regionshospitalet i Viborg. Derudover nævner Ib Bjerregaard, at sygehusene i Region Midtjylland endnu ikke har indhentet mængden af operationer og andre behandlinger, som blev udsat grundet COVID-19.

I et skriftligt citat udtaler Anders Kühnau, der er formand for regionernes lønnings og takstnævn samt chefforhandler for regionerne, sig om sit synspunkt på sagen.

”Vi ser stadig gerne, at vi her og nu kan finde en løsning ved forhandlingsbordet, men uden realistiske og konkrete krav fra Dansk Sygeplejeråd er en forhandlet løsning ikke mulig, og derfor er situationen fastlåst.”

Regionerne sidder fortsat klar ved forhandlingsbordet, såfremt Dansk Sygeplejeråd ombestemmer sig.

”Vores dør er dog altid åben, hvis de skulle komme på andre tanker”