Tæt på umuligt at komme cykeltyveri til livs: Sådan forebygger du det bedst muligt

Viborg kommune har indført pæle, hvor det er muligt at føre sin kæde igennem hullet i pælen. Foto: Stine Løcke

Mange viborgensere oplever at miste deres jernhest. Skuffelsen er lige stor hver gang, men hvad kan man egentlig gøre for at sikre sig mod at stå uden sit elskede transportmiddel?

Ifølge Peter Justesen fra Viborgs politi er det en nærmest umulig opgave at komme cykeltyverier til livs. De er lynhurtige til at få låsen op og er ofte over alle bjerge, før politiet dukker op på stedet. Den påstand understøtter Dan Petersen fra Rolsted cykler.

”10 sekunder tog det før cyklen var væk,” fortæller han.   

Peter Justesen fra Viborgs Politi meddeler samtidig, at det er vigtigt at få anmeldt cykeltyveriet.

Politiet har gjort det nemmere at melde sin cykel stjålet via appen ”Politi App”. Det er et vigtigt værn mod cykeltyveri, da det effektiviserer politiets opklaringsarbejde. En af appens vigtigste funktioner er, at man kan indberette cyklen som stjålet via stelnummeret.

Det besværliggør salgsprocessen for tyven, hvilket nedsætter incitamentet for at begå tyveriet i første omgang.

Gør det besværligt for tyven

Det er bedst at benytte sig af en ordentlig kædelås, da man kan låse den fast til en genstand. Det umuliggør, at tyven kan løfte cyklen til et sted, hvor vedkommende i ro og mag kan knække låsen.

”Hvis de vil have den, skal de nok få den. Det handler om at gøre det besværligt for tyven,” fortæller Dan Petersen.

Både Dan Petersen og Peter Justesen er enige om, at det er vigtigt at benytte sig af en forsikringsgodkendt lås, da man ellers ikke kan få penge fra forsikringen, hvis uheldet skulle være ude.

Få det anmeldt

Skulle uheldet være ude, er det ifølge Peter Justesen vigtigt, at man får det anmeldt til politiet. Finder man sin cykel på eksempelvis ”Den Blå Avis”, hører politiet gerne fra dig. I nogle tilfælde opsøger politiet tyven for at få cyklen tilbage til rette ejermand.

Peter Justesen lægger dog ikke skjul på, at cykeltyveri er langt nede på prioriteringslisten. De prioriterer som udgangspunkt ikke cykeltyverier, da deres ressourcer først og fremmest skal bruges på sager med større menneskelig konsekvens.