Velfærdsaftalen skal skabe nærvær hos borgerne

Foto: Ann Sofie Sønderskov

Formanden for Ældre- og Aktivitetsudvalget og teamlederen for hjemmeplejen i Distrikt Nord håber begge på, at velfærdsaftalen giver tid og plads til mere nærvær hos borgerne.

Troen på, at velfærdsaftalen kommer til at skabe mere nærvær hos borgerne, er stor hos Louise Bach, teamleder for Viborgs hjemmepleje i Distrikt Nord. Aftalen betyder, at Viborg Kommune slipper for andre regler og paragraffer på ældreområdet end de helt overordnede.

”Jeg tror, det bliver rigtig godt for borgerne, at vi ikke skal følge de der fastsatte kasser. Det er lidt svært at gå med kasser, når det er mennesker, vi har med at gøre. De passer ikke ned i kasserne alle sammen,” siger teamlederen.

Velfærdsaftalen er en aftale mellem Viborg Kommune og regeringen, som betyder, at kommunen sammen med Middelfart og Langelands Kommune frigøres for regulering på ældreområdet. Hvordan prøvehandlingerne konkret kommer til at foregå, vides dog først efter et senior-topmøde, hvor der videreudvikles på ideer fra både borgere, medarbejdere og ledere.

Også Lone Langballe, formand for Ældre- og Aktivitetsudvalget, håber på, at det vil skabe mere nærvær hos borgerne. Velfærdsaftalen skulle ifølge Lone Langballe gerne frigive flere hænder, således at medarbejdernes tid kan placeres hos borgerne.

”Det er en opgave, vi har taget på os, som skal skabe bedre vilkår og mere livskvalitet for de ældre,” siger hun.

Aftalen har ellers været sat i bero grundet coronasituationen i Danmark. Men i løbet af efteråret bliver der i Viborg Kommune afholdt samtaler med borgere, ledere og medarbejdere for at finde ud af, hvad et godt ældreliv er, samt hvordan ældreplejen kan sættes fri for regler og paragraffer.

FAKTA: Velfærdsaftalen

– En aftale mellem Viborg Kommune og regeringen, der betyder at kommunen frigøres for regulering på ældreområdet de næste tre år.
– Ældre- og Aktivitetsudvalget står for arbejdet med velfærdsaftalen i Viborg Kommune.
– I efteråret afholdes samtaler med borgere, ledere og medarbejdere i to sideløbende forløb.
– Videreudvikling på ideer og forslag fra disse forløb sker til et senior-topmøde.
– Til sidst vil nye måder at tilrettelægge arbejdet på, såkaldte prøvehandlinger, startes op.