Efter grønt lys til ændring af barselsregler: Sundhedsplejerske er bekymret, mens småbørnsfamilie er håbefuld

Sascha Borgesen og Tonny Sørensen kan sagtens se fordele ved mere barsel til mænd. Foto: Sofie Hyldahl / Photography by Hyldahl

EU-Kommissionen har givet grønt lys til, at Danmark må ændre barselsreglerne. Det vækker glæde hos en familie i Viborg Kommune. Den ledende sundhedsplejerske er derimod bekymret for, hvad det kan komme til at betyde for børnene.

Anbefaling om ændring af barselsregler vækker bekymring hos Karen Stenstrup, ledende sundhedsplejerske i Viborg Kommune.

EU-Kommissionen har givet grønt lys til, at regeringen kan ændre de danske barselsregler, og det har fået DJØF, Dansk Magisterforening og Ledernes Hovedorganisation til at lægge pres på regeringen og anbefale 14 ugers barsel øremærket til hver forælder. Det skriver Politiken i dag.

Og det er det, at barslen skal være øremærket, der vækker bekymring hos Karen Stenstrup:

”Jeg synes mere, man skal tænke i, hvor mange uger barnet skal have en forælder hjemme,”

Barnets perspektiv

Karen Stenstrup er nervøs for, om der er for meget fokus på forældrenes behov frem for barnets. Hun er i tvivl om, hvorvidt alle familier har mulighed for at lade manden i huset gå hjemme i 14 uger, og Karen Stenstrup bliver derfor nervøs for, om fædrene blot vælger at sløjfe deres 14 ugers barsel.

”Jeg kan frygte, at hvis man går ud, og tager armen op i nakken på de fædre, at der vil være for mange børn, der ikke får en tilgængelig forælder i lang nok tid derhjemme,” siger Karen Stenstrup.

Hvis faderen fravælger sine 14 ugers barsel, vil det betyde, at barnet skal starte i institution, når det er otte måneder. Ifølge Karen Stenstrup er det for tidligt for mange børn.

Mere barsel kunne være rart

Hos 29-årige Tonny Sørensen og hans forlovede Sascha Borgesen vækker anbefalingen dog glæde. De venter lige nu en lille pige, og parret kunne sagtens se fordelen ved, at Tonny Sørensen havde mere barsel hjemme. Ved sønnens fødsel tog han kun de øremærkede 14 dages barsel.

”Det ville egentlig ikke gøre mig noget, at Tonny tog noget af barslen. I den første graviditet kunne jeg måske godt have nøjedes med et halvt år og have givet noget barsel til ham,” siger Sascha Borgesen.

Tonny Sørensen kunne godt have brugt mere tid i rollen som førstegangsfar, før han skulle vende tilbage til arbejdet. Han er sikker på, at det kunne have hjulpet ham at have haft mere barsel med Sascha Borgesen.

”Som førstegangsfar kan man godt være usikker. Hvis man er sammen om det lidt længere, så er man nok lidt mere tryg i det,” siger han.

Trods Karen Stenstrups bekymring for, hvordan forslaget kunne komme til at påvirke barnet, betyder det dog ikke, at hun helt affejer ideen om en ændring i måden, der holdes barsel på.

”Jeg synes bestemt, det er fint at lave et vrid på, at der er en forventning om, at far deltager i det første år derhjemme, ” siger hun.