Frivillige fordømmer tyveri i Viborgs genbrugsbutikker: ”Det er dem, vi forærer pengene til, det går ud over”

Hos Danmission Genbrug er det slut med indlevering af donationer uden for åbningstiden. Foto: Mads Juul

Genbrugsbutikkerne i Viborg oplever dagligt tyveri af de donerede varer. Containere bliver tømt, donationer bliver snuppet og prisskilte bliver byttet.  

”Jeg arbejder som frivillig i en genbrugsbutik, og igen i dag, da vi kom og åbnede butikken, var alt det, som folk har givet os til videresalg, væk”

Sådan starter en fortvivlet genbrugsmedarbejders Facebook-opslag. Genbrugsbutikkerne i Viborg er hårdt ramt, og de frivillige er hjælpeløse i kampen mod tyveri.

”Når folk fortæller, at de har afleveret noget mens vi har lukket, så er det kun skidtet, der er tilbage når vi åbner.” fortæller Inger Rasmussen, der er daglig leder hos Blå Kors genbrugsbutik i Viborg.

Hun fortæller, at de tit oplever snyd med prisskiltene, hvor kunder, bytter på varernes priser til deres egen fordel.

”De frivillige er ikke politifolk”

Hos Danmission Genbrugsland er de på grund af tyveri stoppet med at tage imod donationer uden for butikkens åbningstid.

”Jeg forstår det ikke. Det går jo ikke ud over os. Det er dem, vi forærer pengene til, det går ud over.” fortæller Niels Christian Winther, der er frivillig i butikken, ”vi kan ikke kontrollere, om folk, som står i prøverummet, beholder tøjet på og går ud.”

Niels Christian Winther, frivillig, er træt af de mange tyverier. Foto: Mads Juul

Anders Christensen, chef hos Blå Kors Genbrug, anerkender også problemstillingen.

”Vores frivillige ude i butikkerne er ikke politifolk, men de har et stort engagement og en stor ansvarsfølelse, så når nogen stjæler i en genbrugsbutik, så krænker de også de frivillige, som står derude og går op i at have en pæn og god butik og tjene penge til Blå Kors’ formål.” fortæller han.

Overvågning i butikkerne

Anders Christensen forklarer, at de er begyndt at bruge ”mobil-overvågning”. En ordning, hvor kameraer skiftevis bliver installeret i genbrugsbutikkerne. Og det giver pote. Anders Christensen fortæller, at politiet i Silkeborg greb tyveknægte på fersk gerning, efter at de blev opdaget på den mobile overvågning.

I denne uge har de hos Blå Kors Viborg fået installeret permanente overvågningskamera, og Inger Rasmussen håber at det løser tyveri-problemet.