Regionsrådsmedlem: Regeringen skal finde medicinen mod den betændte sygeplejerskekonflikt

Foto: Markus Svante

Endnu en udvidelse af strejke rammer afdelinger i Region Midtjylland. Derfor ser flere parter fra sygeplejerskekonflikten mod regeringen, for at få en afslutning på konflikten.

Dansk Sygeplejeråd har i dag udvidet deres strejke på afdelinger i Holstebro og Herning. Det kan medføre yderligere aflysninger og udsættelser af behandlinger hos hele Region Midtjylland. Derfor er det ifølge regionsrådsmedlem Ib Bjerregaard tid til at regeringen får en løsning på banen.

”Der kommer aldrig en løsning på konflikten mellem parterne. Og regeringen har et overordnet ansvar for at samfundet fungerer, og det gør det snart ikke længere på sygehusene,” siger han.

Fra hans post i hospitalsudvalget kan han også se strejkens fangearme ramme Regionshospitalet Viborg.

”Regionshospitalet Viborg bliver efter konfliktens afslutning nødt til at hjælpe andre sygehuse i regionen med deres efterslæb af behandlinger og operationer,” oplyser Ib Bjerregaard.

Dansk Sygeplejeråd mener ligeledes, at det er nødvendigt med hjælp fra Christiansborg.

Et historisk tilbageblik viser ifølge arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl, at der er tre kriterier, som er de vigtigste for regeringens involvering i en fastlåst konflikt.

Konflikten skal have strakt sig over længere tid, der skal være store samfundsmæssige konsekvenser, og parterne skal stå langt fra hinanden.

”I denne konflikt er alle tre kriterier opfyldt, og derfor er der stor sandsynlighed for et regeringsindgreb,” siger Laust Høgedahl.

Desuden mener han at folkeopbakningen er vigtig for sygeplejerskerne i deres kamp for at råbe politikerne op.

Viborgensernes holdning

Vi’ Viborg har gået en tur i Viborg og spurgt viborgenserne om deres synspunkt på sagen. Størstedelen af de 25 adspurgte kendte ikke nok til sagen til at vælge side, mens opbakningen til sygeplejerskerne er lidt større end hos modparten.

Strejkens afslutning

Strejken kan enten afsluttes ved forhandlingsbordet eller på Christiansborg med en hastelov, som kræver opbakning fra tre fjerdedele af Folketinget.

”Løsningen på tidligere konflikter i den offentlige sektor viser at Folketinget typisk vedtager den forkastede mæglingsaftale mellem parterne,” siger arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl.

I det tilfælde, ender sygeplejerskerne med aftalen, som de stemte nej til i juni.

Uden indgriben fra regeringen risikerer strejkens afslutning at blive som i 2008. Her løb sygeplejerskerne tør for penge i strejkekassen, og var tvunget tilbage til forhandlingsbordet. Tilbage i 2008 endte de altså også med en aftale der var ringere end hvad de håbede på. 

Laust Høgedahl har dog en klar forventning om et regeringsindgreb, og regner med at regeringen er i gang med at samle tre fjerdedele af folketinget for at få gennemført en hastelov, der kan gøre en ende på strejken.