Til kamp mod ensomhed: CONNECTival skal forbinde de unge på tværs af uddannelserne i Viborg Kommune

Billede fra dette års Snapsting. Om 2 uger bliver pladsen igen omdannet til en dag i festligt lag. Foto: Viborg Kommune.

En ny en-dagsfestival for de unge viborgensere er et led i kampen mod ensomhed i kommunen. Projektleder Steen Myson håber på opbakning fra de unge.

En stor del af de unge i Viborg Kommune føler sig ensomme. Det viser en trivselsundersøgelse foretaget af Viborg Kommune i 2020. Styregruppen Karriereby Viborg fik derfor tidligere på året til opgave at diskutere, hvordan man i kommunen kunne skabe noget for unge mennesker, der kunne være et af tiltag mod at bekæmpe ensomheden blandt unge. Her var en af idéerne en gratis en-dags-festival for de i alt 10.000 unge studerende i Viborg Kommune.

”De unge havde et stort ønske om at møde hinanden på tværs af de 19 uddannelsesinstitutioner. Derfor prøvede vi i samarbejde med de unge at finde ud af hvilke fællesskaber, de synes kunne være interessante at indgå i udenfor deres egen uddannelse,” forklarer Vibeke Eisenhardt, specialkonsulent hos Viborg Kommune, om baggrunden for projektet.

FAKTABOKS: KARRIEREBY VIBORG


Karriereby Viborg er et projekt, som Viborg Kommune står bag.
De arbejder på at skabe gode vilkår for de studerende ved blandt andet at give boliggaranti. Herudover ønsker de at skabe et godt studiemiljø, som kan få unge til byen, og som kan fastholde de studerende efter endt uddannelse.

Fællesskaber på tværs af uddannelser

Festivalen hedder CONNECTival, og den løber af stablen for første gang d. 10. september 2021 fra kl. 13-17. Her bliver de tre store pladser i Viborg Midtby, Hjultorvet, Nytorv og Domkirkepladsen, omdannet til en dag i fællesskabets tegn. Steen Myson, som er projektleder for arrangementet, glæder sig til at bringe et helt nyt koncept til byen og håber på de unges opbakning.

”Strategien og håbet er, at vi kan brede festivalen ud over flere dage over de kommende år. Men det er et nyt koncept, og vi er betydeligt mere seende efter d. 10. september. Der har vi et indtryk af, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør. Men vi har en forventning om, at der kommer en masse studerende,” forklarer han.

Nej til alkohol

Dagen byder på en lang række aktiviteter og oplevelser blandt andet forskellige sportsaktiviteter, DJ’s, bands, et escape room, et såkaldt ”farmer’s corner”, lounge-områder og boder med mad og drikke. Dog kommer ingen af boderne til at lange alkohol over disken, og alkohol er heller ikke tilladt at tage med ind til festivalen. En del af arrangementet kommer nemlig til at foregå i de studerendes skoletid, og det er derved skolernes alkoholpolitik, der gælder.

Der er også en anden god grund til, at alkohol ikke er tilladt, fortæller Steen Myson.

”Når du har 19 forskellige uddannelsesinstitutioner, er der også 19 forskellige målgrupper. Og de har alle forskellige præferencer. Så derfor har vi simpelthen valgt, at der ikke skal sælges alkohol.”

En stor del af arrangementet kan lade sig gøre med midler fra den Europæiske Kulturregion, som Viborg Kommune har søgt om og fået bevilget. Når arrangementet slutter kl. 17, fortsætter festen på Domkirkepladsen i form af festivalen Vibstock Festival.