Virkelige penge til virtuelle projekter – Penge til teater skal skabe digitale konger

White Hole Theater skaber digitale verdener til deres forestillinger. Billede: White Hole Theater

Viborgs nye teater, White Hole Theater, skal modtage næsten en halv million i udviklingsmidler. Midlerne bliver uddelt i kølvandet af, at Carte Blanche mister titlen som egnsteater, og nu står White Hole Theater som en kandidat til at overtage rollen.

En stor økonomisk indsprøjtning er på vej til White Hole Theater, Viborgs nye eksperimenterende teater.

Byrådet har den 25. august besluttede, at teateret skal modtage udviklingsmidler til den betydelige sum af 446.000 kroner. Pengene skal hjælpe teateret med at udvikle deres teateropsætninger og scenekunstprojekter.

Hos teateret er de henrykte over den økonomiske hjælp.

”Det er helt vildt skønt. Vi er stadig i opstartsfasen, så vi har brug for det,” siger Jakob Tekla Jørgensen, der er manden bag White Hole Theater.

White Hole Theater har innovation og teknologi i højsædet. Jakob Tekla Jørgensen beskriver deres foretagende som et ”hybridteater”, hvor de kombinerer moderne teknologier med klassisk teater. Dette er med til at gøre projekterne meget dyre.

Jakob Tekla Jørgensen er derfor ikke i tvivl om, at de nye midler kommer til at have en stor effekt på deres forestillinger.

”Vi arbejder med nogle teknologier, der er ekstremt dyre. Jeg troede, vi havde mange fagfolk indenfor den normale teaterverden, men efter jeg er begyndt med hybridteater, har jeg fundet ud af, at vi skal bruge ti gange så mange fagfolk,” forklarer han.

Vejen mod egnsteateret

Midlerne kommer fra de resterende penge, som egnsteateret Carte Blanche havde til gode. Teateret opsagde deres samarbejde med Viborg Kommune i slutningen af 2020 på grund af uenigheder mellem de to parter.

Mads Panny (A), medlem af kultur- og fritidsudvalget, mener, at White Hole Theater er den rette til at overtage pengene.

”Nu hvor Carte Blanche ikke længere er i Viborg, vil vi gerne have gang i et nyt teater, og så det gav mening for os at give stafetten videre til White Hole Theater,” siger han.

White Hole Theater kan dog først søge om at blive egnsteater om 4 år, og de vil bruge den ventetid på at bevise deres værd.

”Vi skal bevise, hvad vi kan”

Den næste opsætning, teateret har i planerne, er kaldt ”3 Kings” og foregår i 1146. Stykket tager afsæt i den historiske folkevandring til Viborg, der fandt sted, fordi en ny Konge af Danmark skulle udvælges. Stykket vil kombinere klassisk teater med digitale elementer, og det vil fungere som et svendestykke, der kan bevise, hvad de kan byde på.

Opsætningen af ”3 Kings” vil gøre brug af to skærme med visuelle elementer der supplerer forestillingen. Billede: White Hole Theater

”Vi har afsat 3 år til det, fordi vi skal bevise, alt det vi kan. Det er langt større, end hvad et egnsteater normalt ville producere, og vores omkostninger er derfor også omkring 10 gange højere,” siger Jakob Tekla Jørgensen.

Selvom deres tid er optaget af det nuværende projekter, har det innovative teater stadig mange andre ideer i støbeskeen.

”Vi har mange andre projekter, vi håber at realisere. Vi vil gerne udvikle, hvad teater kan, både i byrummet og i forhold til teknologi,” udtaler Jakob Tekla Jørgensen.

Mads Panny er også spændt på at se White Hole Theaters projekter, og han har høje forventninger til teateret:

”Jeg tror, det kan blive noget helt særligt og nyskabende. Det er jo nogle helt nye greb, de gør brug af. Jeg tror det kan blive decideret ekstraordinært.”