Kendt protestbevægelse kridter banen op: ”Folkebladets klimadækning svigter”

Foto: Amalie Thorlund Jepsen

Extinction Rebellion rejser kritik af Viborg Stift Folkeblads klimadækning. Redaktionschefen afviser kritikken: ”Det er ikke folkebladets opgave at forholde sig til nationalpolitik”.

Protestgruppen Extinction Rebellion har gjort sit indtog i Viborgs gader med diverse farverige kridtprotester. Denne gang rettes budskabet mod Viborg Stifts Folkeblad, som anklages for at undlade kritiske spørgsmål i forbindelse med den nyeste klimarapport fra FN’s klimapanel.

”Intentionen var at ramme nogle journalister på samvittigheden. De bør gå lokalpolitikerne mere kritisk på klingen”, siger Kim Hedestrand, et af medlemmerne bag opråbet.

Redaktionschef på Viborg Stifts Folkeblad, Kristian Wesenberg Andersen, anerkender de manglende kritiske spørgsmål. Udeblivelsen er dog intentionel. ”Det er ikke en lokaljournalistisk opgave at forholde sig til nationalpolitik,” siger han.

Han henviser til den landsdækkende Avisen Danmark, der udkommer sammen med folkebladet, som går mere i dybden med klimastof. Derudover har folkebladet tre faste journalister, som beskæftiger sig med klima og natur på lokalt plan.

Faktamudderkast

Siden rapportens offentliggørelse har både Viborg Stifts Folkeblad og Avisen Danmark givet klimaforskere taletid med jævne mellemrum. Det er dog ikke kun taletid, kritikken går på. Stine Isaksen (Å), spidskandidat til folketinget i Midt- og Vestjylland, ser et generelt problem med Viborg Folkeblads klimadækning, når erhvervslivets interesser prioriteres over klimaets.

”Da hærvejsmotorvejen blev vedtaget, lagde avisen sit fokus på, hvordan erhvervslivet jublede. Her er man også forpligtet til at sige, hvor meget den kommer til at forurene”, siger Stine Isaksen (Å). Hun uddyber, at debatten skævvrides, når erhvervslivets interesser kommer før klimaets.

”I folkebladets kommentarfelt diskuteres stadig, hvorvidt motorvejen er grøn eller ej, fordi debatten savner et faktuelt journalistisk grundlag. Når jeg udtaler mig som politiker, opfattes mine ord ikke som fakta,” siger Stine Isaksen.

”I folkebladets kommentarfelt diskuteres stadig, hvorvidt motorvejen er grøn eller ej, fordi debatten savner et faktuelt journalistisk grundlag. Når jeg udtaler mig som politiker, opfattes mine ord ikke som fakta,” siger Stine Isaksen (Å)

Er vi kritiske nok?

Journalist på Viborg Stift Folkeblad Niels Jönsson anerkender, at erhvervslivet fylder meget i dækningen af motorvejen. ”Hvad betyder dette her for erhvervslivet? Hvad betyder det for Viborgs udviklingsmuligheder? Disse vinkler er vores førsteprioritet. Vi dækker lokalt”. Dette er dog ikke ensbetydende med, at naturen ikke er vigtig for folkebladet, understreger Niels Jönsson. Efter at have afdækket erhvervslivets reaktioner, interviewede han en repræsentant for Danmarks Naturfredningsforening om motorvejens negative påvirkning på naturen.

”Det ville være fantastisk at kunne lave en mere dybdegående historie om motorvejens klimaaftryk. Det har jeg bare ikke ressourcer til. Det kan være, jeg får den lavet engang, når alt fakta om hærvejsmotorvejen falder på plads,” uddyber Niels Jönsson.

Selvom kritikken er hård, tager redaktionschef Kristian Wesenberg Andersen imod opråbet: ”Det er godt, fordi det er med til at skærpe os som lokalt dagblad. Vi kan beslutte, at vi ikke vil bruge mere energi på kritikken, men det får os til at overveje, hvad vi bruger vores ressourcer på, samt overvejelsen: Er vi kritiske nok?”.