Sygeplejerskernes tillidsrepræsentant: ”Vi skal blive ved med at kæmpe”

Billedtekst: Regionshospitalet i Viborg der huser de utilfredse sygeplejesker. Foto: Stine Løcke Nielsen

I går, onsdag, valgte regeringen at ophæve sygeplejerskernes strejke, der har varet siden juni måned. Regeringens håndtering af konflikten frustrerer og skuffer Sidsel Hall, tillidsrepræsentant for Dansk Sygeplejeråd i Viborg.

Christiansborg griber ind i sygeplejeske-konflikten efter to måneders strejke på grund af manglende enighed om overenskomsten mellem sygeplejerådet og regionerne.

Lovforslaget skal hastebehandles torsdag og ender forventeligt med en ny overenskomst. Tre ud af fire sygeplejesker stemte i juni imod samme overenskomst, som blandt andet vedtager en lønstigning på kun 5,02% over en periode på tre år. 

Tillidsrepræsentant for Dansk Sygeplejeråd i Viborg er skuffet – men ikke overrasket.

”Jeg vil sige, at der er to ting i det. Det undrer mig ikke, at de gør det, men jeg er meget frustreret og skuffet over, at der ingen anerkendelse er for vores fag og det ansvar, det står med,” siger Sidsel Hall.

Bekymring for Viborgs sygeplejerskers fremtid

Hvis lovforslaget bliver stemt igennem, vil det træde i kraft allerede lørdag, og Sidsel Hall er allerede nu bekymret for Viborgs sygeplejerskers fremtid.

”Vi er i forvejen utrolig pressede, og der er mangel på sygeplejersker, hvilket kun bliver større de næste år. Frustrationen og den manglende anerkendelse har allerede fået nogle til at forlade faget, og jeg kan godt frygte, at det bliver værre”

Hvis Sidsel Halls bekymringer viser sig at blive til virkelighed, er hun bange for, at det vil få store konsekvenser for den faglige kvalitet.

”Vi vil komme til at skulle løbe endnu stærkere på arbejde, og jeg kan blive bekymret for, om vi kan blive ved med at levere den kvalitet, vi gør. Jeg er bange for, at det går udover patientsikkerheden, og at det ikke længere er fagligt forsvarligt, det arbejde vi udfører”.

Kæmper for anerkendelse og højere løn

Sidsel Hall håbede at se en større grundlønstigning som en del af den nye overenskomst.

”Vi håbede selvfølgelig på, at vores grundløn ville stige. Vores løn er jo sat lavt, fordi vi traditionelt er et kvindefag. Vi halter bagefter de faggrupper, vi sammenligner os med, med 5000-6000 kroner om måneden. Det er nok urealistisk, at vi havde fået det i denne omgang, men vi havde gerne set, at der var en form for anerkendelse for os og vores fag svarende til det ansvar, vi har,” siger Sidsel Hall.

Selvom strejken er bragt til ende, er sygeplejerskerne ikke færdige med at kæmpe for deres sag frem mod overenskomstforhandlingen om tre år.

”Vi skal blive ved med at kæmpe. Der er overenskomstforhandling igen om tre år, og da må vi håbe, at det er gået op for nogle politikere, hvad det er for nogle udfordringer, sundhedsvæsenet har. Det er vigtigt, at vi bliver ved med at stå og kæmpe sammen som faggruppe. Det giver det bedste mandat til at gå ud og forhandle videre”, siger Sidsel Hall.