Projektet ses som en investering i fremtiden, og forventer at spare skatteyderne en halv million kroner om året i 2024. Foto: Asbjørn B. T. Heebøll
Viborg Kommune og Region Midt søsatte i 2019 en indsats for at få folk på autismespektrummet i beskæftigelse. Siden da har en pandemi stukket en kæp i hjulet.
I 2019 lancerede Viborg et projekt for at få borgere med ASF (autismespektrumforstyrrelse) i beskæftigelse. Den verdensomspændende pandemi har gjort det svært at vurdere projektet helt præcist. På trods af dette ser Viborg kommune det som en succes.
Janni Retoft, daglig leder hos Jobigen i Viborg fortæller, at jobcenteret har uddannet personale, men coronapandemien har gjort det umuligt at få folk i praktik hos virksomhederne.
Forbeholden udvalgsformand
Anders Bertel (A), formand for beskæftigelsesudvalget, mener, at projektet kan inddeles i tre dele. De to første dele handler om uddannelse af personale og kontakt til virksomheder. Han ser de to første dele som gennemført. Den sidste del, omkring praktikmuligheder for borgerne har været hårdt ramt, da den ikke var mulig at gennemføre under corona.
Tilbuddet om praktik, der er blevet udbudt siden maj 2021, har ressourcer til at hjælpe 30 borgere, men lige nu er det kun halvdelen af pladserne, der er besat.
Der findes ikke nogen direkte målsætning for, hvor mange pladser der skal optages, før projektet bliver set som en succes. Informationslovgivning gør det ikke muligt at føre statistik over borgere med autisme.
Fast holdepunkt giver pote
Coronapandemien har givet usikkerhed omkring projektets virkning, men ifølge jobcenteret har man gjort sig gode erfaringer med uddannelsen af personalet.
”Der er under pandemien oprettet en mere koncentreret arbejdsgruppe til at hjælpe borgere ud i beskæftigelse, der befinder sig på det autistiske spektrum. Erfaringer har vist, at det hjælper borgerne at have et fast holdepunkt i deres kontakt med jobcenteret”, forklarer Lene Mathiesen, ansat i projektet. ”Borgere med ASF har ikke brug for at blive kastet rundt i systemet.”
Jobcenteret har uddannet 25 ansatte til at håndtere de opgaver, der måtte opstå når borgere med ASF møder det offentlige. Projektet har også oprettet en intern hotline, hvor medarbejdere kan ringe ind og få hjælp.
Nye medarbejdere får en specialiseret workshop for at lære om præcis de problemstillinger, de måtte komme til at stå overfor. Tiden med projektet ses derfor ikke som spildt, men som en lærerig tid. Projektet fortsætter og er en del af budgetplanlægningen fra 2022 til 2025 i byrådet. Planen er, at det skal blive en fast del af Viborg kommunes projekt om at få folk i arbejde.