Viborg Baneby skal have et ansigtsløft

Passagen mellem Lidl og Peugeot, hvor kunstneren Rikke Luther skal stå for udsmykningen. Foto: Asbjørn Heebøll

Det gamle industrikvarter skal have et løft gennem investeringer i kunst og infrastruktur. Passagen mellem Peugeot og Lidl får sin egen kunstinstallation.

Syd for banegården i Viborg ligger det store industrikvarter Banebyen. Byrådet har bestemt, at bydelen skal have et løft og blive et mere attraktivt sted at bo. Lidl og Peugeot danner rammerne om første kunstværk.

”Vi synes, det er vigtigt, der kommer noget i Banebyen, som ikke bare er stier og grønne områder”, siger Nikolai Norup (C), næstformand i Teknisk udvalg, ”vi håber at kunne tiltrække flere fodgængere med kunsten.”

Hærvejen skal danne rammen om kunsten i Viborg Baneby. Der skal på ruten etableres fem punkter med store kunstinstallationer. De placeres steder, hvor man regner med øget trafik af fodgængere.

Indtil videre er byggeriet startet på det første kunstværk i en passage mellem Lidl og Peugeot. Stedet er valgt da det skal kunne skabe fodtrafik rundt i Viborg Baneby.

Jesper Christensen, bilforhandler hos Peugeot Viborg, ser ikke den store gevinst ved øget fodtrafik nær hans butik.

”Som erhvervsdrivende ser jeg ikke den store værdi i kunsten, men som privatborger synes jeg, det er rart at have noget at kigge på,” forklarer Jesper Christensen, ”Lidl har nok en større gevinst af flere fodgængere, end en bilforretning har.”

Der er lige nu 7-800 boligbyggerier i gang i Viborg Baneby. De mange nye boliger skal ligge side om side med kontorer, butikker og andre erhvervsdrivende.

”Det er vigtigt at understrege, at Viborg Baneby ikke skal være et boligkvarter, men en bydel”, siger Rikke Gramstrup, afdelingsleder i byplan i Viborg Kommune. Projektet omkring kunsten i Viborg Baneby har lange udsigter til at stå færdigt Det nuværende projekt forventes at vare til slutningen af 2021. Bagefter skal der bygges yderligere fire kunstværker.