Kulturlivet blomstrer i Viborg

Farverige blomsterdekorationer pryder gågaden i Viborg. Foto: Cecilie Tarp

Viborg Kommune har i løbet af det seneste år indført en række tiltag for at fremme kulturlivet. De håber nu, at det har haft en positiv effekt på borgerne i kommunen.

Knap halvdelen af borgerne i Viborg er utilfredse med udbuddet af events og oplevelser i Viborg. Det viser det sammenhængsbarometer, Viborg Kommune udarbejdede i november 2020.
Målet er, at andelen af tilfredse borgere skal stige fra 56 procent til mindst 80 procent.

For at nå målsætningen har erhvervslivet i Viborg skudt over en million kroner i projektet, og flere foreninger i byen er gået sammen om at få arrangeret flere events i kommunen. Man håber, at man på den måde kan fremme kulturlivet, der specielt har lidt under corona.

En mand, som i den grad bidrager til, at kulturlivet skal blomstre i Viborg, er Anders Kristensen. Han er blandt viborgensere også kendt som ’Kultur-Anders’; en frivillig ildsjæl i Viborg Kommune, som brænder for at arrangere fede events og oplevelser for borgerne. I samarbejde med blandt andre Viborg Bibliotekerne, Viborg Kommune og handelsstandsforeningen Vi er Viborg har Anders Kristensen taget kampen op for at få flere arrangementer fra tegnebrættet og ud i virkeligheden.

Gratis koncerter skal give kulturlivet en hjælpende hånd

Et nyt projekt, som skal give det post-corona-svækkede erhvervs- og kulturliv en hjælpende hånd, er netop blevet søsat: en række gratis koncerter henover sensommeren og efteråret hver lørdag formiddag. Et projekt, som Anders Kristensen i samarbejde med blandt andet Viborg Kommune, har været med til at arrangere, og hvor kunstnere som Mads Langer, Anne Linnet og Back to Back er planlagt til at optræde.

Det er noget, som glæder formanden for Kultur- og Fritidsudvalget i Viborg Kommune, Mads Panny.

”Jeg synes, at vi gør mange ting for kulturlivet her i Viborg. Der er sat gang i koncerter i bycentrum henover efteråret, så der er musik i bylivet. Herudover har vi jo Snapstinget, som har arrangeret en 10 dage lang kultur- og byfest tidligere på sommeren. Det hele er jo et forsøg på at sætte gang i handels- og kulturlivet og få folk afsted igen.”

Minigolf og magiske væsener

Der har ifølge Anders Kristensen i mange år været fokus på kulturlivet i Viborg, men han har mærket en markant stigning i intensiteten det sidste år. Han har i flere år stået for at arrangere ’Kulturnatten’, som er at finde i byer landet over, hvor kulturlivet smelter sammen for en aften.

Anders Kristensen håber, at Kulturnatten kan blive afholdt til efteråret efter et års pause grundet corona. Herudover har Vi er Viborg over sommeren opført en minigolf-bane på et af Viborgs torve, hvor man har kunnet udfordre familie og venner i et spil gratis minigolf, lege og bygge i sandkassen eller finde magiske væsener, som man har kunnet samle som magikort rundt om i butikkerne.

Anders Kristensen tror på, at det store udbud af events og oplevelser henover sommeren har haft en særligt positiv effekt på viborgenserne

”Jeg ved, at der er en stor tilfredshed nu. Folk, jeg snakker med, kan virkelig se og mærke, at de kommer hinanden ved.”

Minigolfbanen har været et hit over sommeren. Foto: Emma Rants Andersen

Næstformand er optimistisk for ny rapport

Lige nu er en ny, tilsvarende undersøgelse ved at blive udarbejdet, hvorefter den er klar til at blive rullet ud til borgerne i Viborg Kommune. Her skal det vise sig, om de mange tiltag det seneste år har båret frugt. Næstformand i Kultur- og fritidsudvalget i Viborg Kommune, Michael Nøhr, er optimistisk.

”Det bliver spændende at se udfaldet til november, men jeg tror helt sikkert, at det er gået i den rigtige retning det seneste år.”